Juha Iso-Aho

Ennakkoäänet povaavat Keskustalle vaalivoittoa

  • Ennakkoon äänestäneiden osuus ja muutos v. 2009 eurovaaleihin
    Ennakkoon äänestäneiden osuus ja muutos v. 2009 eurovaaleihin
  • Osuus puolueiden kannatuksesta jaoteltuna äänestysaktiivisuutta nostaneisiin ja laskeneisiin vaalipiireihin
    Osuus puolueiden kannatuksesta jaoteltuna äänestysaktiivisuutta nostaneisiin ja laskeneisiin vaalipiireihin

Ennakkoäänestys päättyi tiistaina ehkä hieman yllättäen vuoden 2009 eurovaaleja vaisummissa merkeissä. Etukäteen yleisesti veikattiin äänestysaktiivisuuden nousua, mutta ainakaan ennakkoäänestys ei sellaista lupaa – ennakkoääniä annettiin puoli prosenttiyksikköä vähemmän kuin viisi vuotta sitten.

Äänestysaktiivisuudessa on kuitenkin ollut mielenkiintoista alueellista vaihtelua. Suurimmat (ennakko)äänestysaktiivisuuden tippumiset ovat tapahtuneet Helsingin, Pirkanmaan, Vaasan ja Uudenmaan vaalipiireissä. Aktiivisuuden nousua taas on tapahtunut Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Lapin vaalipiireissä, sekä vähäisemmässä määrin myös Oulun ja Pohjois-Karjalan piireissä.

Mielenkiintoista näissä muutoksissa on se, että ne vaikuttaisivat ennakoivat äänestysaktiivisuuden nousua nimenomaan seuduilla, joilla Keskustalla on ollut keskimääräistä suurempi kannatus. Myös Perussuomalaiset saivat näistä viidestä vaalipiiristä suuremman osuuden kannatuksestaan suhteessa vaalipiirin äänioikeutettujen määrään vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Edellisiin eurovaaleihin verrattuna tämä suhde ei kuitenkaan ole yhtä selvä. Kokoomukselle taas ES, PS, PK, Oulu ja Lappi ovat olleet niin vuoden 2011 kuin 2009 vaaleissakin heikkoja vaalipiirejä. SDP:n osalta suhteellisesti vahvoja vaalipiirejä ovat olleet Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala, kun taas muissa kolmessa on demareilla mennyt heikommin.

Aktiivisuuden laskusta kärsiviä seutuja taas ei suoraan yhdistä mikään edellä mainituista puolueista. Niin vahvan kuin heikonkin kannatuksen osalta niistä löytyy vaihtelua, vaikka Keskusta kerääkin niistä selkeästi pienimmän suhteellisen osuuden kannatuksestaan. Keskustan voisi tällä perusteella ennustaa kärsivän alueellisesta äänestysaktiivisuuden laskusta muita kolmea vähemmän, mutta käytännössä lienee enemmän merkitystä sillä, mikä puolue saa äänestäjänsä liikkeelle.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Keskustapuolue nousee aivan selvästi ja todesti. Nämä vaalit osoittavat suunnan ja varsinainen sadonkorjuu tapahtuu vuoden kuluttua eduskuntavaaleissa. Keskustapuolue on silloin vaalivoittaja ja suurin puolue itsestään selvästi. Juha Sipilä muodostaa porvarihallituksen, joka panee Suomen asiat kuntoon kautta koko maan.

Meidän on kuitenkin ensin saatava EU:hun aivan yksimieliset muskettisoturit Paavo Väyrynen, Olli Rehn ja Hannu Takkula sekä kunnon pohjalaisakka Anneli Jäätteenmäki. Tässä onnistumme varmasti.

Ryhmämme Alde noudattaa keskustalaista Suomen politiikkaa ja tulee järkyttämään koko EU:n perusteita.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Kannattaa kuitenkin huomioida esimerkiksi se, ettei ihan noin yksioikoisia päätöksiä kannata vetää. Esimerkiksi Kainuussa, jossa on puoluerajasta riippumatta äänestetty kainuulaista ehdokasta niin, että eduskuntavaaleissa on pohjois-pohjalaiset ehdokkaat saaneet vain muutamia prosentteja äänistä, on äänestysprosentti noussut selkeästi. Kainuulaiset osaavat äänten keskittämisen ja alueelta on viisi kansanedustajaa, kaikki eri puolueista. Kainuulaiset ovat myös melkoisia nurkkapatriootteja ja osoituksena tästä voinee kaivella esiin Keijo Korhosen taannoiset pressanvaaliäänet...

Mainittakoon aivan ensiksi, että eurovaalit ovat tietenkin valtakunnallinen vaali. Kainuusta on kaksi ehdokasta, Merja Kyllönen ja Keskustan Ilmari Pokela. Kaikki kunnioitus Pokelalle (joka vasta lehdessä olleen Kalevan mielipidekirjoituksen perusteella vaikutti mukavasti kapitalistikriittiselle toimijalle), mutta kaiketi juuri ministerinä toiminut ja Kainuussa aidosti erittäin laajasti suosittu Kyllönen (tämän vuoden kainuulainen Kainarin äänestyksessä) lienee vahvempi ehdokas kuin Pokela, joka ei tullut valituksi Kajaanin valtuustoon.

Aihepiiristä on Veli-Pekka Leivokin kirjoittanut tässä palvelussa. Joten näiltä osin analyysisi nyt on vähän aukkoisa. Muiden vaalipiirien osalta en osaa näin vahvaa näkemystä esittää. Lapissa Väyrynen voi selittää osan, mutta toisaalta Pohjois-Savossa vahvassa liidossa olevilla persuilta on kaksikin ehdokasta esimerkiksi. Miksi kylläkin, en tiedä...

Käyttäjän juhaisoaho kuva
Juha Iso-Aho

Toki perusteellisempi analyysi vaatisi kuntakohtaista äänestysaktiivisuuden kartoittamista ja ristiinvertailua ehdokasasettelun kanssa. Nopealla vilkaisulla todella vaikuttaisi siltä, että Kajaanissa nousu on ollut suurempaa kuin koko Oulun vaalipiirissä. Tämä voi todella sataa Vasemmistoliiton laariin, vaikka Pokela erinomainen ehdokas onkin. Toisaalta taas pudotusta on (Kajaania lukuun ottamatta) tapahtunut nimenomaan suurilla paikkakunnilla (kuten Oulu, Raahe, Ylivieska) joissa en usko Keskustan olevan se suurin kärsijä.

Jouni Nordman

Taita olla kumminkin yksi ehdokas jolla on vankka kannatus koko Suomessa, joka viellä on aktiivinen. Sillä kansan syvissä riveissä Jussi Halla-ahon tunnettavuus ja voimakkaasti jakava kannattajien ja vastustajien vastaan asettelu, tuo hänelle tunne pohjasta kannatusta, jonka veikkaan yllättävän kaikki.

Reijo Tossavainen

Merkittävää on myös havaita, että vihreiden kannatus keskittyy Helsinkiin, Uudellemaalle ja Pirkanmaalle. Siellä ennakkoäänestys on ollut aiempaa eniten laimeampaa. Ei lupaa vihreille toista paikkaa.

Käyttäjän juhaisoaho kuva
Juha Iso-Aho

Vaikeata tästä vertailusta tekee nimenomaan se, että puolueiden kannattajat eivät käy äänestämässä samanlaisella varmuudella. Perinteisesti Vihreät jäävät hieman gallupkannatuksestaan jälkeen (mikä viittaa epävarmaan kannattajakuntaan), mutta toisaalta monesti hyötyvät alhaisesta äänestysprosentista (mikä taas viittaa sitoutuneisiin kannattajiin). Ristiriitaista.

Toimituksen poiminnat