Juha Iso-Aho

Hölmöläisten uudistus

  • Hölmöläisten uudistus

Ne kuntakartat olivat sitten odotettuja. Kuntia lyödään yhteen heti kun niitä on ensin muodon vuoksi kuultu. Tämä on kuulemma ainoa tapa pelastaa palvelut. Se, miten vaikkapa Kaarinalaiseen kouluun tulee enemmän opettajia, kun se kuuluu samaan kaupunkiin kuin Turku, jää minulle epäselväksi. Tai miten Perhon terveyspalvelut paranevat sen liityttyä 100 kilometrin päässä olevaan Kokkolan kaupunkiin?

 

Selvityksen mukaan uudistuksen ydin on siinä, että heikon väestönkehityksen kunnilla ei ole tulevaisuudessa varaa kustantaa lakisääteisiä palveluita. Mutta, kun monta köyhää laitetaan yhteen, niin sitten niillä yllättäen onkin rahaa millä mällätä. Miten tällainen silmänkääntötemppu on mahdollista? No tietenkin siten, että kasvattamalla kuntakokoa tehdään mahdolliseksi palveluiden tarjonnan vähentäminen. Sen sijaan, että perusopetusta ja terveydenhuoltoa pitäisi tarjota jokaisessa kunnassa X, Y ja Z, voidaan palvelut jatkossa tarjota vain Z:ssa. Kun kaikki kolme ovat nyt samaa kuntaa, täyttyy lain kirjain ja kirjapidon mukaan palvelut jopa paranevat! Jos joku paikallinen asukas on eri mieltä, niin hänelle voidaan Tuntematonta lainaten lyödä sellaiset rätingit pöytään, ettei hänellä voi olla nälkä.

 

Hölmölässä tehtiin tarinan mukaan tilkkutäkkiä ompelemalla sen yläpäähän alapäästä irrotettuja palasia. Näin saatiin täkkiin jatkuvasti lisää paloja ja sen koko kasvamaan loputtomasti. Tässä Kokoomuksen ja demareiden kuntauudistuksessa puolestaan kuntapalveluita parannetaan vähentämällä niitä. Totuus on tarua ihmeellisempää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat